Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Το ενδιαφέρον των παιδιών για τις πέτρες, που υπάρχουν πάνω στη γη καθώς και γι αυτές που είναι κρυμμένες στο χώμα, ήταν η αφορμή για την ανάπτυξη του Project «Πέτρες –Πετρώματα –Ηφαίστεια».

Μέσα από μια σειρά ποικίλων και πλούσιων δραστηριοτήτων τα παιδιά παρατήρησαν πέτρες, έμαθαν τι είναι τα πετρώματα, τα ορυκτά και οι πολύτιμοι λίθοι και πώς δημιουργήθηκαν, αξιοποιώντας τη μουσειοσκευή που υπάρχει στην τάξη. Επιπλέον, επεξεργάστηκαν το εσωτερικό της γης και μελέτησαν το ρόλο των ηφαιστείων και των σεισμών στην δημιουργία πετρωμάτων.

Παράλληλα με αυτό, σαν μικροί σπηλαιολόγοι χρησιμοποιώντας ανάλογο εποπτικό υλικό ασχολήθηκαν με τις σπηλιές, έμαθαν για τα απολιθώματα, για τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες και ταξίδεψαν στη λίθινη εποχή και στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δημιούργησαν τη γωνιά της σπηλιάς, κατασκεύασαν μακέτες με σπηλιές και ηφαίστεια καθώς και ένα επιτραπέζιο μαθηματικό παιχνίδι με κρυμμένους θησαυρούς σε σπηλιές.

Τα παιδιά έμαθαν παροιμίες και γλωσσοδέτες για τις πέτρες, άκουσαν ιστορίες και παραμύθια από τη λαϊκή μας παράδοση, που αναφέρονταν σε σπηλιές, πέτρινα κάστρα και δράκους. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το περίφημο, ενετικό, πέτρινο κάστρο της Ναυπάκτου που κοσμεί την πόλη μας. Ακόμα, άκουσαν ιστορίες για τα ηφαίστεια και έγινε επίσκεψη, μέσα από το διαδίκτυο, στο Βεζούβιο και την Πομπηία, στη γειτονική Ιταλία.

Η συλλογή πετρωμάτων που υπάρχουν στην τάξη βοήθησαν στην πραγματοποίηση ομαδοποιήσεων και αντιστοιχιών. Επιπροσθέτως , έγιναν ζυγίσεις σε πέτρες, πραγματοποιήθηκαν συγκρίσεις, σειροθετήσεις ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, βάρος κτλ. Επιπλέον, έγιναν αριθμήσεις και επιλύθηκαν προβλήματα.

Τέλος, οι μαθητές ζωγράφισαν πέτρες με τέμπερες, έφτιαξαν ψηφιδωτά, κατασκεύασαν κοσμήματα με “πολύτιμους λίθους”, καθώς και γλυπτά με τη χρήση πετρών, τα οποία εκτέθηκαν στην παιδική gallery της τάξης.

Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, τα παιδιά απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες συμμετείχαν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία συνειδητοποιώντας πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ζωή του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου