Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Το νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου μετατράπηκε για λίγο σε ένα μικρό εργαστήριο και οι μικροί μας μαθητές μυήθηκαν στο χώρο της φυσικής. Χρησιμοποιώντας απλά και καθημερινά υλικά της καθημερινής ζωής τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να περιγράψουν απλά πειράματα φυσικής και να μάθουν βιωματικά για τον αέρα, τη φωτιά και τον στατικό ηλεκτρισμό .

Πραγματοποιήσαμε μια σειρά πειραμάτων. Στο πρώτο μας πείραμα χρειαστήκαμε ένα μπαλόνι και ένα λουσμένο κεφάλι με μαλλιά. Φουσκώσαμε ένα μπαλόνι, τρίψαμε στο κεφάλι μας το μπαλόνι για λίγα λεπτά απομακρύναμε αργά το μπαλόνι από το κεφάλι μας και χάρη στο στατικό ηλεκτρισμό τα μαλλιά μας κολλήσανε πάνω στο μπαλόνι

Στο δεύτερο μας πείραμα χρειαστήκαμε ένα μπαλόνι, μία χαρτοπετσέτα και ένα μάλλινο ύφασμα. Κόψαμε τη χαρτοπετσέτα σε μικρά κομματάκια, φουσκώσαμε το μπαλόνι και το τρίψαμε σε ένα μάλλινο ύφασμα. Ύστερα πλησιάσαμε το μπαλόνι κοντά στα κομματάκια της χαρτοπετσέτας και χάρη στο στατικό ηλεκτρισμό τα χαρτάκια κολλήσανε πάνω στο μπαλόνι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χαρτάκια αποκτούν αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο από το μπαλόνι και επειδή τα αντίθετα ηλεκτρικά φορτία έλκονται τα χαρτάκια και πετούν προς το μπαλόνι.

Στο τρίτο μας πείραμα χρειαστήκαμε αλουμινόχαρτο, ψαλίδι, πολλά κεράκια και ένα μολύβι. Κόψαμε ένα κύκλο από αλουμινόχαρτο και δημιουργήσαμε μία σπείρα στο εσωτερικό του κύκλου. Κόψαμε με το ψαλίδι την σπείρα και στο ένα άκρο περάσαμε μία κλωστή. Τοποθετήσαμε την λωρίδα αλουμινόχαρτου πάνω από αναμμένα κεράκια και αυτή άρχισε να περιστρέφεται χάρη στα θερμά ρεύματα του αέρα. Καθώς θερμαίνεται ο αέρας πάνω από τα κεράκια, διαστέλλεται και γίνεται πιο αραιός. Έτσι ο πιο ζεστός αέρας ωθείται προς τα πάνω, αναμειγνύεται με τον πιο κρύο αέρα και δημιουργείται ροή θερμότητας. Τα θερμά ανοδικά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται πάνω από το κερί παρασύρουν το αλουμινόχαρτο και πετάει.

Στο τέταρτο μας πείραμα χρειαστήκαμε ένα κεράκι, ένα ποτήρι και έναν αναπτήρα. Ανάψαμε ένα κερί. Όσο είχε οξυγόνο η φλόγα υπήρχε, όταν όμως το σκεπάσαμε με ένα ποτήρι η φλόγα έσβησε. Αυτό συνέβη γιατί το κερί για να καεί χρειάζεται οξυγόνο. Όταν το οξυγόνο μέσα στο κερί μειωθεί τότε το κερί σβήνει.

Στο πέμπτο μας πείραμα χρειαστήκαμε ξύδι, μαγειρική σόδα, μία λεκάνη, ένα μπουκάλι, ένα μπαλόνι και ένα κουτάλι. Βάλαμε μαγειρική σόδα μέσα σε ένα μπαλόνι με το κουταλάκι. Βάλαμε μισό μπουκάλι ξύδι μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι. Τοποθετήσαμε στο στόμιο του μπουκαλιού το μπαλόνι και σιγά σιγά αναποδογυρίσαμε το μπαλόνι και έπεσε η σόδα μέσα στο μπουκάλι με το ξύδι. Παρατηρήσαμε έκπληκτοι ότι άρχισε να φουσκώνει το μπαλόνι. Όταν η σόδα ήρθε σε επαφή με το ξύδι ξεκίνησε μια χημική αντίδραση κατά την οποία παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που φουσκώνει το μπαλόνι.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου