Τα «Εκπαιδευτήρια Πάνου» βραβεύουν την κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το Λύκειο των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» συμμετείχε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στο 6ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»που πραγματοποιήθηκεαπό το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Αθήνα και παρέδωσε στην κ. Βαρδινογιάννη το βραβείο «Μαλάλα» εκ μέρους του «Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συμβουλίου».
Το «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο» είναι ένας νεοσύστατος θεσμός που αποτελείται από μαθητές Λυκείου χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να ακουστούν οι φωνές της νέας γενιάς στα ευρωπαϊκά φόρα και συνεδριάζει στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μία φορά τον χρόνο, πραγματοποιώντας μία σειρά από πρωτότυπες δράσεις. Το Λύκειο των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του παραπάνω θεσμού.
Στο πλαίσιο της συγκρότησης αυτού του Συμβουλίου και της εξοικείωσης των μαθητών με μία από τις βασικότερες αρχές της λειτουργίας τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης,πουείναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα Δικαιώματα, θεσπίστηκε ένα τιμητικό βραβείο που θα μπορούσε να απονείμει το «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο» σε μία προσωπικότητα με σπουδαία ανθρωπιστική δράση και το οποίο θα έφερετοόνομα της Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε διακρατικές ομάδες, πρότειναν προσωπικότητες πουδιακρίνονται για την ανθρωπιστική τουςδράση, προκειμένου να επιλέξουνμία από αυτές για να της απονείμουν το εν λόγω βραβείο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Μαθητικού Συμβουλίου στο Στρασβούργο. Οι μαθητές του Λυκείου των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» πρότειναν την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Η δημόσια διαβούλευση που έγινε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας eTwinning, κατέληξε στην επιλογή 5 προσωπικοτήτων.
Υποψήφιοι ήταν ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama, o αείμνηστος μαχητικός Ιταλός δημοσιογράφος Alessandro Leogrande, o Ιταλός ιερέας DonLuigiCiottiπου εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στην βία, ο ακτιβιστής συγγραφέας από την Αιθιοπία BefeqaduHailu και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η συνέχεια δόθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου στις 23 Μαρτίου 2018. Οι 180 μαθητές που συμμετείχαν, ψήφισαν και επέλεξαν κατά πλειοψηφία την απονομή της σημαντικής αυτής διάκρισης στην Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το συνολικό έργο και την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η παράδοση του βραβείου έγινε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στο 6οΕπιμορφωτικό Σεμινάρίο Εκπαιδευτικώντου Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ». Το Λύκειο των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» εκπροσώπησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κοτρώνης, οι φιλόλογοι Θεόδωρος Τομαράς και Ευαγγελία Αλεξοπούλου, καθώς και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου Κάτια Κρέτση και Δήμητρα Κολλάρου.
Οι καθηγητές – φιλόλογοι Θεόδωρος Τομαράς και Ευαγγελία Αλεξοπούλου, που υλοποιούν το πρόγραμμα, στην ομιλία τους αναφέρθηκαν στις δράσεις που πραγματοποίησε το Σχολείο κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 και ιδιαίτερα για τη βράβευση της κ. Βαρδινογιάννη από το «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο» στο Στρασβούργο, κατά τη σύγκλησή του στις 21-23 Μαρτίου 2018.
«Μία χώρα γίνεται σπουδαία, όσο σπουδαίοι είναι οι άνθρωποί της. Μέσω της διάκρισης αυτής αναγνωρίζεται το σπουδαίο έργο που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και αναγνωρίζεται συγχρόνως και η Ελλάδα ως μία χώρα που πρωτοστατεί στα ανθρωπιστικά ζητήματα», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γεώργιος Κοτρώνης, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου».
Με εμφανή συγκίνηση, αλλά και έκπληξη, η κυρία Βαρδινογιάννη παρέλαβε το βραβείο από τους μαθητές, τονίζοντας ότι το βραβείο αυτό δεν της ανήκει, αλλά ανήκει στην Ελλάδα και τους πολίτες της που αποδεικνύουν καθημερινά το μεγαλείο της ανθρωπιάς και της αγάπης για τον συνάνθρωπο.
Θέλοντας να ευχαριστήσει τους μαθητές για την μεγάλη τιμή, η κυρία Βαρδινογιάννη τούς προσέφερε το βιβλίο της με τίτλο «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» και τους συμβούλευσε να μην το βάζουν ποτέ κάτω, να προχωρούν χωρίς ποτέ να κάνουν πίσω, ενώ τους ευχήθηκε να πραγματοποιούν πάντοτε τα όνειρά τους.
Σε ένδειξη αναγνώρισης του σπουδαίου έργου της κ. Βαρδινογιάννη, οι εκπρόσωποι των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» ανακοίνωσαν ότι θα θεσπίσουν μία υποτροφία με το όνομά της, ηοποία θα συμβολίζει την αριστεία και την πρόοδο.
Από την πλευρά της, η κ. Βαρδινογιάννη διαβεβαίωσε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που εκπροσώπησαν το σχολείο, ότι θα βρίσκεται δίπλα τους και θα στηρίζει τις προσπάθειές τους.