Κλικ στη γνώση
Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Όμιλος Δημοσιογραφίας

PanJournalists-blog-logo

panjournalists01

Η σύνδεση του σχολείου με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον αποτελεί αναγκαιότητα στη σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική. Σταθερή επιδίωξη του σχολείου μας είναι οι μαθητές να σκέφτονται κριτικά απέναντι στα δρώμενα των σύγχρονων κοινωνιών, να μαθαίνουν να συνεργάζονται, να νιώθουν δημιουργικοί και τέλος ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στη σχολική πράξη. Αυτές τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τόσο από την πλευρά του παιδιού όσο και από την πλευρά του σχολείου, επιχειρεί να ικανοποιήσει η δημοσιογραφική ομάδα PanJournalists του Γυμνασίου & Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Βήμα έκφρασης των PanJournalists αποτελεί το δημοσιογραφικό Blog που έχουν δημιουργήσει, όπως επίσης η μαθητική εφημερίδα «εφηβική ΑΝΕΜΗ». Τα μέσα αυτά δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να επεξεργάζονται και να παράγουν κείμενα σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσεγγίζοντας την ερμηνευτική ειδησεογραφία.

 
panjournalists02Η δημοσιογραφική ομάδα αποτελεί ένα βήμα για να εκφράσουν οι μαθητές/τριες ελεύθερα τις απόψεις τους γύρω από τα θέματα που τους απασχολούν. Ζητούμενο είναι η δραστηριοποίηση όλων των μαθητών για τη συγγραφή άρθρων, επιφυλλίδων και χρονογραφημάτων, τη διενέργεια ερευνών και την πραγματοποίηση συνεντεύξεων καθώς οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να τους ωφελήσουν πολλαπλά.

panjournalists03Οι μαθητές/τριες εργαζόμενοι/ες στο πλαίσιο των αναφερόμενων δράσεων, μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα, αλλά και μέσα από την ίδια την πραγματικότητα, οδηγούνται σε προσωπικές κρίσεις και συμπεράσματα. Με τον τρόπο αυτό η γνώση που αποκτούν για τους ανθρώπους, για την κοινωνία και τα προβλήματα της, είναι γνώση που κατακτιέται από αυτούς τους ίδιους και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ πιο «στερεή». Επιπλέον, καλλιεργούν την κριτική τους ικανότητα και δομούν έναν μηχανισμό ελέγχου των πληροφοριών και των ειδήσεων που τα ΜΜΕ τους παρέχουν καθημερινά.
panjournalists04

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά λειτουργίας των PanJournalists είναι η ομαδική εργασία σε όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Ο ομαδικός τρόπος εργασίας επιλέγεται, τόσο διότι ικανοποιείται η ανάγκη για ένταξη και συνεργασία, όσο και γιατί ικανοποιεί τις ανάγκες για αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο, που οδηγούν σε μια δημοκρατική οργάνωση του σχολείου.

Τέλος, στο πλαίσιο λειτουργίας της δημοσιογραφικής ομάδας δίνονται οι ευκαιρίες σε κάθε μαθητή/τρια να ικανοποιήσει τις ανάγκες του για γνώση, συνεργασία, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη στο μέτρο των ατομικών του δυνατοτήτων. Έτσι επιτυγχάνει την αποδοχή από τους άλλους συμμαθητές, γονείς, καθηγητές, σχηματίζει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, πιστεύει στις ικανότητες του, συνειδητοποιεί τις αδυναμίες του χωρίς συναισθήματα κατωτερότητας και νιώθει ικανοποιημένος.

panjournalists05

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για να κατεβάστε τα έγγραφα του ομίλου:

  1. Κώδικας δεοντολογίας σχολικής εφημερίδας
  2. Η μέθοδος της ανεστραμμένης πυραμίδας
  3. Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός άρθρου
  4. Πώς γράφω ένα άρθρο
  5. Η Συνέντευξη & οι κανόνες της
  6. Γλωσσάρι Δημοσιοφραφίας

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου