Κλικ στη γνώση
Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Κ. Παλαμάς: «Το σπίτι που γεννήθηκα»

Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα κι ἂς τὸ πατοῦν οἱ ξένοι,
στοιχειὸ εἶναι καὶ μὲ προσκαλεῖ· ψυχή, καὶ μὲ προσμένει…

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» στην Πάτρα. Πρόκειται για το σπίτι που έζησε και μεγάλωσε μέχρι τα επτά του χρόνια ο καταξιωμένος Έλληνας ποιητής, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας, Κωστής Παλαμάς. Ωστόσο, τρία χρόνια πριν τη γέννηση του Παλαμά στο ίδιο σπίτι γεννήθηκε η μεγάλη Ιταλίδα πεζογράφος και δημοσιογράφος Ματθίλδη Σεράο, στην οποία είναι αφιερωμένη αναθηματική επιγραφή, εντός της οικίας.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον ανακαινισμένο χώρο της διώροφης κατοικίας, γνώρισαν στιγμές της προσωπικής, αλλά και συγγραφικής ζωής του πολυγραφότατου Έλληνα και θαύμασαν τον αείμνηστο ποιητή της «Νέας Αθηναϊκής Σχολής», που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και έγινε δάσκαλος για τις νεότερες γενιές. Παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό, παρατήρησαν τις χειρόγραφες συλλογές του, διατύπωσαν ερωτήσεις και συγκινήθηκαν με τις θλιβερές πτυχές της ζωής του.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που θα αποτελέσει εφαλτήριο για αναζήτηση και περαιτέρω ενασχόληση με το έργο του μεγάλου αυτού ανθρώπου που δικαίως θεωρείται μετά τον Διονύσιο Σολωμό ο δεύτερος Εθνικός μας ποιητής.

« Επιστροφή

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου